Kozmetički botoks je prečišćeni protein dobijen od Clostridium Botulinum bakterije. U kozmetske svrhe botoks se koristi za uklanjanje dinamičkih bora na licu i vratu. Kada se ubrizga u mišić u vrlo malim dozama botoks blokira nervne impulse tih mišića što prouzrokuje gubitak dinamičkih bora. Upotreba botoksa predstavlja jedan od najčešćih načina borbe sa borama u estetskoj hirurgiji. Važno je napomenuti da nestručnom upotrebom i apliciranjem botoksa za lice može se više naštetiti nego koristiti pacijentu. Efekat botoksa je vidljiv odmah nedugo nakon zahvata. Prvi uticaj i promenu možemo zapaziti već nakon dva dana od apliciranja, a potpun efekat je vidljiv već nakon sedam dana.

Upotreba botoksa za lice može da se prenese i na druga područja, kao što je vrat ili žlezde. Botoks će uspešno otkloniti i bore na vratu, a njegovo ubrizgavanje u predelu znojnih žlezda, smanjiće ili otkloniti pojavu znojenja u pazušnom predelu, predelu prepona, dlanova i stopala.

KANDIDATI ZA KOREKCIJU BORA BOTOKSOM

Kandidati za botoks su najčešće pacijenti oko 35 do 45 sa dinamičkim borama na čelu (horizontalne frontalne, glabelarne vertikalne i glabelarne horizontalne bore), borama na lateralnim delovima očiju (crow’s feet) i drugim borama na licu i vratu.

NAČIN APLIKACIJE BOTOKSA

Pre intervencije precizno se odrede tačke uboda koje se nalaze direktno u borama koje su upravne na mišić koji ih prouzrokuje. Predhodno pripremljeni Botox se insulinskim iglama ubrizgava subkutano ili u sam mišić. Ova intervencija je minimalno bolna i izvodi se bez anestezije. Sam tretman sa botoksom za lice traje oko 15-20 minuta, i on se vrši sa veoma tankim iglicama koje su skoro pa i neosetne za pacijenta. Pacijent može da oseti peckanje ili minimalnu bol.

POSTAPLIKACIJSKI TRETMAN

Ne zahteva se nikakav tretman. Mogu nekada da se stavljaju hladni oblozi. Efekat botoksa počinje nakon 3 dana a pun efekat se postiže za 7 dana. Rezultat traje od 4 do 7 meseci. Što se češće ponavlja efekat traje duže.

NEŽELJENI EFEKTI

Vrlo su retki, a to su blagi hematom, otok, crvenilo, privremena slabost okolnih mišića, pad i opuštenost okolne kože. Svi neželjeni efekti su prolaznog karaktera.